Πρόκειται για φαρμακευτικό λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως αφέψημα ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με καταγωγή από τη Χιλή και το Περού, ο φυλλοβόλος αυτός θάμνος ύψους 1,5-2m της οικογένειας Verbenaceae, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως  καλλωπιστικό φυτό στους Ευρωπαϊκούς κήπους, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικό άρωμα και άνθη με χρώμα πράσινο και μοβ, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και την ξηρασία.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

Η Λουΐζα περιέχει αιθέριο έλαιο με κιτράλη, κινεόλη, λεμονένιο και γερανιόλη αλλά και τανίνες, φλαβονοειδή και γλίσχρασμα. Περιέχει επίσης, τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη και βαρβερίνη καθώς και βλέννα. Οι μεμβράνες στο κάτω μέρος του φύλλου περιέχουν πτητικά έλαια (σε αναλογία 0,90% που αντικαθιστά στην αρωματοποιία την κιτρονέλη, έχει πυκνότητα 0,900 και περιέχει 35% κιτράλη). Για τον λόγο αυτό, τα φύλλα συνθλιμμένα, αναδίδουν ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Η γεύση της είναι πικρή, λίγο δριμεία και αρωματική. Τα φύλλα της  είναι μικρά με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι και η ιδανική περίοδος συλλογής της. Από αρχαιότατους χρόνους χρησιμοποιούνταν στην καταπολέμηση διάφορων τύπου πόνων.

Η Λουΐζα είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο για την συμβολή της στο αδυνάτισμα, τη λιποδιάλυση, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και ως εκ τούτου στη μείωση της κυτταρίτιδας. Καλό είναι να αποφεύγουν τη Λουΐζα, άνθρωποι υποτασικοί, διότι είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση. Να αποφεύγεται η κατανάλωσή της κατά την εγκυμοσύνη και κατά το θηλασμό. Να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από παθήσεις των νεφρών, καθώς η Λουΐζα μπορεί να ερεθίσει τα νεφρά.

 

Για ποιες από τις ιδιότητές της είναι γνωστή

 

Η Λουΐζα είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τη συμβολή της στην απώλεια βάρους, κι αυτό κυρίως λόγο της διουρητικής της δράσης, που έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή των υγρών που είναι αποθηκευμένα στους λιπώδεις ιστούς του σώματος. Για τον ίδιο λόγο είναι επίσης, γνωστή για την συμβολή της στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Φυσικά όλα αυτά, δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό, αν δεν συνδυάζονται με σωστές διατροφικές συνήθειες και τακτική άσκηση. 

 

Άλλωστε είναι από τα βότανα, που όταν χρησιμοποιείται κατά την περίοδο έντονης άσκησης, συμβάλει στην επαναφορά των μυών, χωρίς να παρεμποδίζει την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Μάλιστα λαμβάνεται και για την μείωση του πόνου των αρθρώσεων, λόγο τραυματισμών ή αρθρίτιδας, κυρίως λόγο της υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά. 

 

 

Πώς θα τη χρησιμοποιήσετε

Σαν τσάι:

Αφού βράσει το νερό σας, αφήστε το για 1 λεπτό, μέχρι να πέσει στους 90οC, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση της Λουΐζας (4-5 φύλλα ή 2 κουταλάκια του γλυκού) και αφήστε τη σκεπασμένη για 4-5 λεπτά. Σουρώστε καλά και πιείτε.

Δεν περιέχει καφεΐνη, και καθώς έχει λεμονάτη γεύση, συνδυάζεται εξαιρετικά με το Μελισσόχορτο, το Χαμομήλι, ακόμη και με Πράσινο τσάι. Στο ρόφημα, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον και λίγο μέλι. 

Στο φαγητό σας:

Η Λουΐζα έχει γεύση και άρωμα λεμονιού. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζουν γλυκά και ποτά.




Σημείωση: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

 

Share: