Είναι τέλος Ιανουαρίου,  οι Αλκυονίδες μέρες φαίνεται πως σταδιακά μας εγκαταλείπουν και το μόνο που μένει είναι μια γλυκιά αίσθηση προσμονής , μέχρι οι πρώτες Ανοιξιάτικες μέρες, να κάνουν τελικά την εμφάνισή τους. Ο αέρας και η βροχή έκανα αισθητή την παρουσία τους, παίρνοντας ρόλο  πρωταγωνιστή, και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, πολλές φορές ακόμα και για ονειροπόληση.

Όμως ας τα αφήσουμε αυτά, κάθε εποχή έχει τα καλά της, κι αν μάλιστα είστε από εκείνους τους τυχερούς, που μπορούν ένα κρύο απόγευμα, να χαλαρώσουν δίπλα στο παράθυρο, αγκαλιά με μια απαλή κουβέρτα, σίγουρα ένα πράγμα περνάει από το μυαλό. Να φτιάξετε ένα ζεστό τσάι. Σωστά, αρώματα, απαλές γεύσης, μια αίσθηση καθαρότητας, χωρίς τις εντάσεις και τη νευρικότητα του καφέ, και μια γερή δόση αντιοξειδωτικών, είναι ότι πρέπει.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ποτό, εσωτερικός χώρος και φαγητό

Πάμε λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή. Παίρνουμε το αγαπημένος μας μπρίκι ή κατσαρολάκι, βάζουμε λίγο νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Αν σας βολεύει ο φούρνος μικροκυμάτων, το ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα, να είστε σίγουροι. Το νερό όμως, παίζει σημαντικό ρόλο, η ποιότητά του έχει τη δυνατότητα, είτε να απογειώσει τη γεύση του ροφήματος, είτε και να την καταστρέψει. Αν έχετε αμφιβολίες, προτιμήστε ένα εμφιαλωμένο. Σε καμία περίπτωση πάντως, αποσταγμένο όπου έλλειψη αλάτων, θα οδηγήσει σε ένα άγευστο αποτέλεσμα.  Και προσοχή, ποτέ μα ποτέ δεν βράζουμε το νερό με το τσάι μας! Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος, το οποίο οδηγεί σε ένα κακό αποτέλεσμα, αφού αλλοιώνει ή και καταστρέφει το ρόφημα.  

Όταν το νερό βράσει, βάλτε το στην κανάτα όπου ήδη έχετε το τσάι. Αυτός είναι πολύ σημαντικός κανόνας. Τα φύλα πρέπει να είναι ήδη στην κανάτα πριν μπει το νερό. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιπλέουν και δεν θα δώσουν ποτέ όλα τους τα στοιχεία. Για μαύρο τσάι το νερό πρέπει να έχει βράσει, για το λευκό και το πράσινο λίγο πριν το βρασμό είναι ιδανικό (80 °C). 

Παρότι υπάρχουν πολλές οδηγίες για το πόσο χρόνο πρέπει να μείνει στο νερό το τσάι εμείς δεν θα σας πούμε. Βασίζεται καθαρά στο προσωπικό γούστο του καθενός και την ποιότητα του τσαγιού. Τρία λεπτά είναι καλό σημείο να αρχίσει κανείς για το μαύρο και το πράσινο τσάι. Το λευκό τσάι και μερικές καλές ποικιλίες πράσινου τσαγιού που έχουν ολόκληρα φύλλα, δεν χρειάζεται να γίνει σε κανάτα. Βάλτε τα φύλλα απευθείας στο φλιτζάνι και προσθέστε το ζεστό νερό. Στην αρχή τα φύλλα είναι στην επιφάνεια του τσαγιού, αλλά όπως ο παγιδευμένος αέρας διαφεύγει σιγά-σιγά βυθίζεται και το τσάι είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τέλος μερικά λόγια για την γεύση του. Ίσως το τσάι σας φανεί πικρό, στυφό και θέλετε να το γλυκάνετε κάπως. Ζάχαρη είναι η ιδανική λύση. Το μέλι αν και πολύ υγιεινό έχει έντονη γεύση που μπορεί να καλύψει τα απαλά αρώματα του τσαγιού. Πριν όμως δοκιμάσετε να βάλετε ζάχαρη, δοκιμάστε να βάλετε περισσότερο τσάι και να το κρατήσετε λιγότερο χρόνο μέσα στο ζεστό νερό. Με τον λιγότερο χρόνο θα βγάλετε λιγότερες τανίνες αλλά και λιγότερο άρωμα από το τσάι. Με το να βάλουμε παραπάνω τσάι το διορθώνουμε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Γιατί δεν προτιμούμε τα συσκευασμένα σε φακελάκια!

Τα φακελάκια περιέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό σκόνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα ανεξαιρέτως είναι χαμηλής ποιότητας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τσαγιού σε φακελάκι που είναι αρκετά καλής ποιότητας, με κομμάτια φύλλων. Αυτά που ξεχωρίσουν είναι εκείνα που είναι σε φακελάκια από βαμβακερό ύφασμα ή καλής ποιότητας χαρτιού. Είναι σχετικά εύκολο να γίνουν ακολουθώντας τις οδηγίες στο πακέτο που στην πλειοψηφία τους αναφέρονται στο μούλιασμα σε ζεστό νερό για 3-5 λεπτά. Πέρα από αυτό όμως είναι χρήσιμα μια και ανθίζουν εύκολα σε κρύο νερό για ένα δροσερό καλοκαιρινό ποτό ή και με την ανάμειξη τους με χυμούς ή σε κοκτέιλ. Εκεί όμως που θα εστιάσουμε περισσότερο είναι το χύμα τσάι. Η καλύτερες ποικιλίες έρχονται πάντα σε χύμα μορφή μια και τα μεγάλα φύλλα δεν χωράνε σε ένα μικρό σακουλάκι.

Πηγή

Share: