Μείγμα Γκαράμ μασάλα - Garam Masala

Ινδικό μείγμα μπαχαρικών είναι το γκάραμ μασάλα, που ταιριάζει πολύ σε ψητά κρεατικά, όπως κοτόπουλο ή σουβλάκια αρνιού. Το γκαράμ μασάλα (Αγγλικά: Garam masalagaram ("καυτερό") and masala (μείγμα μπαχαρικών)), είναι ένας συνδυασμός τριμμένων μπαχαρικών που χρησιμοποιείται συχνά στις κουζίνες της Ινδίας, του Πακιστάν και άλλων χωρών της Νότιας Ασίας. Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά.

Αποτελεί ένα ακόμη μείγμα, για το οποίο υπάρχουν πολλές συνταγές με διαφορές προσθήκες, αλλά και πολλά κοινά στοιχεία. Έτσι και η σειρά με την οποία τα μπαχαρικά προστίθενται στα τρόφιμα, σε ορισμένα πιάτα μπορεί να είναι πολύ περίτεχνος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Rogan josh: Στην περίπτωση αυτής της σπεσιαλιτέ του Κασμίρ, για παράδειγμα, ο κόλιανδρος, η πιπερόριζα και τα τσίλιαλέθονται, το καθένα χωριστά και ένα γκαράμ μασάλα από γαρίφαλα, κάρδαμο, μάραθο, κόκκινες ή μαύρες τσίλι, κύμινο, κιτρινόριζα και μοσχοκάρυδο, προετοιμάζεται ξεχωριστά. Ο μάγειρας δοκιμάζει το πιάτο προσεκτικά, για να καθορίσει την ακριβή στιγμή που θα πρέπει να προστεθεί το επόμενο καρύκευμα. Η σειρά είναι: πρώτα το κολίανδρο, κατόπιν η αλεσμένη πιπερόριζα, μετά το γκαράμ μασάλα και τέλος τα τσίλι.[1]
  • Murgh kari (κάρυ κοτόπουλου): Σε αυτό το πιάτο κοτόπουλου, η διαδικασία είναι επίσης ακριβής. Πρώτα, το κοτόπουλο τηγανίζεται και απομακρύνεται από το τηγάνι. Προστίθενται σταδιακά κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκα πιπερόριζα και σιγο-μαγειρεύονται για 7–8 λεπτά. Το επόμενο στάδιο είναι όπου προστίθενται κύμινο, κιτρινόριζα, αλεσμένος κορίανδρος, καγιένκαι μαραθόσπορος μαζί με νερό και τηγανίζονται για περίπου 1 λεπτό. Το τρίτο στάδιο, περιλαμβάνει την προσθήκη κονκασέ ντομάτας με φρέσκα φύλλα κόλιαντρου, γιαούρτι και αλάτι. Το κοτόπουλο, επανατοποθετείται στο τηγάνι και προστίθεται και άλλο νερό. Τέλος, πασπαλίζεται στην κορυφή με λίγο γκαράμ μασάλα, κλείνεται η κατσαρόλα και αφήνεται να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά, πριν σερβιριστεί.
  • Pulao (Πιλάφι): Στο Πακιστάν, τα γκαράμ μασάλα, είναι ένα σύνηθες προσθετικό σε ποικίλους τύπους αυτού του πιάτου. Συνήθως προστίθεται στο ζεστό λάδι, όπου τα κρεμμύδια έχουν πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

27,20 €
Σε απόθεμα
SKU meigma-Garam-Masala

Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει από τόπο σε τόπο, με πολλές συνταγές σε ολόκληρη την Ινδία ανάλογα με την περιοχή και το προσωπικό γούστο, και καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων. Τα συστατικά του μείγματος, φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται μαζί.

Μία συνηθισμένη Ινδική συνταγή για γκαράμ μασάλα, περιέχει τα εξής:

  • Μαύρους και λευκούς πιπερόκοκκους
  • Γαρίφαλλα
  • Κανέλα ή φλοιό κάσιας
  • Μασίς
  • Λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
  • Δαφνόφυλλο
  • Κύμινο

Σε μερικές συνταγές προστίθενται στο μείγμα και αρωματικά βότανα, ενώ, σε μερικές άλλες συνταγές τα καρυκεύματα, αλέθονται με νερό, ξύδι, γάλα καρύδας ή άλλα υγρά, για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Σε ορισμένες συνταγές, προστίθενται συστατικά συμπεριλαμβάνοντας ξηρούς καρπούς, σκόρδα ή κρεμμύδια. Επίσης, μερικές συνταγές προσθέτουν μικρές ποσότητες αστεροειδή γλυκάνισο, ασαφετίδα (asafoetida), τσίλι, stone flower και cubeb.Τα αρώματα μπορούν να αναμειχθούν προσεκτικά για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη δράση ή μπορεί να τονιστεί μόνο ένα άρωμα. Το μασάλα, μπορεί να φρυγανιστεί πριν από τη χρήση, για να απελευθερώσει τις γεύσεις και τα αρώματά του.

Περισσότερες Πληροφορίες
Περιοχή Τιμών 27,20 €
Filter by Size Μ/Δ Μή Διαθέσιμο
Filter by Color Μ/Δ Μή Διαθέσιμο
Filter by Brand Μ/Δ Μή Διαθέσιμο
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση

You're reviewing: Μείγμα Γκαράμ μασάλα - Garam Masala