Ροζ Πιπέρι Σπυρί

Το ροζ πιπέρι -κατά κανόνα- δε μαγειρεύεται, χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό και αρωματικό σε σαλάτες και άσπρες σάλτσες, επίσης χρησιμοποιείται πάντοτε ολόκληρο ή σπασμένο και ποτέ τριμμένο.

Το άρωμα των ελαφρά σπασμένων καρπών του ροζ πιπεριού είναι ευχάριστα φρουτώδες, με έντονες νότες ρητίνης. Και στη γεύση ρετσίνι θυμίζουν, όπως κι οι κόκκοι του άρκευθου (κεδροκοκκούτσα) αλλά σε μικρότερη ένταση. Αυτό που τους δίνει τελικά την πιπεράτη νότα τους είναι η πιπερίνη, ένα έλαιο το οποίο στερείται της δυναμικής του αληθινού πιπεριού.

Πολύ συχνά το προσθέτουν στην άρμη των τουρσιών (λαχανικών ή ψαριών) Η γεύση του θεωρείται απαραίτητη για το σκουμπρί και τα ρολάκια των φιλέτων της ρέγκας (rollmops) σε άλμη. Το λεπτό άρωμα του ροζ πιπεριού ταιριάζει με τα θαλασσινά, τον αστακό, τα χτένια, τα ψάρια, αλλά και με τις μοσχαρίσιες μπριζόλες και το χοιρινό. Θα το δείτε σε μαρινάδες για κυνήγι ή για κρέατα με βαριές οσμές. Στο Περού το μουλιάζουν στο νερό και δημιουργούν ένα θερμαντικό και μεθυστικό ποτό. Πολλές φορές το τρίβουν και το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο του πιπεριού, στο σεβίτσε των ψαριών, αλλά και για να φτιάξουν σιρόπια και αναψυκτικά ποτά.

Συνδυάστε το με το μάραθο, το γκαλανγκάλ, τα φύλλα του καφίρ λάιμ, το λεμονόχορτο, τη μέντα, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλλά δένει και με το πράσινο ή το μαύρο πιπέρι, για αυτό και το βλέπουμε συχνά στο μείγμα των τεσσάρων πιπεριών όπου συνυπάρχει με όλα αυτά συν το άσπρο πιπέρι. Δημιουργεί ενδιαφέροντα γευστικό συνδυασμό σε κοκτέιλ με ρούμι, όπως το Bacardi Superior με το οποίο το δοκίμασα, αλλά και σε κρασί. Ιδιαίτερος είναι ο τρόπος που αντιδρά όταν το ρίξεις στη σαμπάνια ή σε αφρώδη ποτά, όπου το ανθρακικό τους δυναμώνει την ένταση της πιπερίνης, οπότε καθώς φέρνεις το ποτήρι στο στόμα σου σε «πιάνει» από τη μύτη και νιώθεις πως το ροζ πιπέρι «κολυμπάει» στα ρουθούνια σου.

40,80 €
Σε απόθεμα
SKU roz-piperi-spiri

Το ροζ(έ) πιπέρι σε σχέση με το Πέπερι το μέλαν (Piper nigrum), διακρίνεται από τους πιο κοινούς αποξηραμένους «κόκκους ροζ(έ) πιπεριού», που στην πραγματικότητα είναι οι καρποί του φυτού από μια διαφορετική οικογένεια, του Περουβιανού πιπερόδεντρου, Σχίνος ο μαλακός ή Σχίνος ο μόλλειος (Schinus molle) ή του συγγενικού του, Βραζιλιάνικου πιπερόδεντρου, Σχίνος ο τερεβινθόφυλλος (Schinus terebinthifolius). Το ροζ(έ) πιπέρι (γαλλικά: baie rose, «ροζ(έ) μούρο») είναι αποξηραμένο μούρο από το θάμνο Schinus molle, κοινώς γνωστού ως Περουβιανού πιπερόδεντρου. Δεδομένου ότι είναι μέλη της οικογένειας των κάσιους, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, σε άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς των δέντρων.

Ο φλοιός του είδους Δριμύς ο βιντέρειος (Drimys winteri) - (Canelo ή «φλοιός του χειμώνα») χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του πιπεριού στις ψυχρές και εύκρατες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής, όπου διατίθενται εύκολα.

Στη Νέα Ζηλανδία οι σπόροι του δέντρου Kawakawa Πέπερι το υψηλόν (Piper excelsum), συγγενές του μαύρου πιπεριού, χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως πιπέρι και τα φύλλα του ορεσίβιου horopito (Pseudowintera colorata) είναι ένα άλλο υποκατάστατο του πιπεριού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετά φυτά χρησιμοποιούνται επίσης ως υποκατάστατα του πιπεριού, όπως το Λεπίδιον το πεδινόν (Lepidium campestre), Λεπίδιον το βιργίνιον(Lepidium virginicum), το πορτοφόλι του βοσκού (shepherd's purse), το χρένο και το field Pennycress.

Πηγή

Περισσότερες Πληροφορίες
Περιοχή Τιμών 40,80 €
Filter by Size Μ/Δ Μή Διαθέσιμο
Filter by Color Μ/Δ Μή Διαθέσιμο
Filter by Brand Μ/Δ Μή Διαθέσιμο
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση

You're reviewing: Ροζ Πιπέρι Σπυρί